Thursday, August 29, 2013

Notes in Polish about the Srodowisko zagrozenia zdrowia

Środowiskowe zagrożenia zdrowia Wykład 2 11.10.06 Suma społecznych i kulturowych czynników dodanych do podstawowych cech biologicznych Zdrowie publiczne Proces mobilizowania lokalnych, narodowych i międzynarodowych zasobów w celu zabezpieczenia warunków, w których ludzi mogą być zdrowi. Promocja zdrowia zdrowie trzeba:chronić, wspierać, kształtować, wzmacniać Człowiek musi mieć możliwości: -kontrolować własnego zdrowia -ewolucji w zakresie potrzeb zdrowo -dokonywania świadomych wyborów postępowania -wspierania i poprawiania zdrowia Działania społeczne i polityczne na poziomie indywidualnym i zbiorowym, których celem pass away: -podniesienie stanu świadomości zdrowotnej społeczeństwa - krzewienie zdrowego stylu życia -tworzenie warunków sprzyjających zachorowań Promocja zdrowia prank realizowana przez: -aktywację społeczeństw lokalnych -aktywacje polityków -aktywację profesjonalistów i laików Cele promocji zdrowia: *osiągnięcie trwałych zmian zachowań: - reakcje zachowań będących wynikami ryzyka -rozpowszechnienie zachowań prozdrowotnych - ewolucja prozdrowotna i proekologiczna *wspieranie zmian w środowisku, które eliminują lub redukują środowiskowe przyczyny zagrożeń zdrowia Poziomy promocji zdrowia *środowiskowy- oddziaływania na środowisko pracy i życia; głównie ochrona zdrowia np. zdrowe miasto, zdrowy dom *społeczny- oddziaływanie na grupy społeczne, tworzenie nowych sprzyjających zdrowiu wzorców, standardów zachowań instrumenty: edukacja, reklama, polityka fiskalna, ustawodawstwo *instytucjonalny (organizacyjny)- instytucje jako ośrodki promujące zdrowie (zdrowa szkoła, szpital, itp.) -tworzenie kultury sprzyjającej zdrowiu w miejscach pracy *indywidualny - główna sfera działań w każdym modelu promocji zdrowia; konieczność dotarcia do człowieka, jednostki Promocja zdrowia----- profilaktyka-----leczenia Promocja - działania służące wzmacnianiu zdrowia Prewencja- działania mające na celu zapobieganie chorobom Leczeni- działanie terapeutyczne Rehabilitacja- działanie ograniczające skutki chorób Prewencja często pomaga w promocji zdrowia. Cele promocji zdrowia: *zmniejszenie zachorowalności i przedwczesnej umieralności: - mierniki:średnia długość życia; średnie oczekiwania długości życia *redukcja czynników ryzyka; czynniki ryzyka to sygnały / markery zagrożenia, nie muszą być i zazwyczaj nie są bezpośrednimi przyczynami chorób Cechy jednostek w środowisku istotnie związane z pojawieniem się chorób, np. długotrwałe bezrobocie, niski poziom wykształcenia, podwyższone stężenie cholesterolu, obecność określonych chorób w rodzinie. Ocena czynników ryzyka *jeden ze sposobów pomiaru potrzeb zdrowotnych jednostek i zbiorowości *ukierunkowuje odwołania w zakresie odnowy zdrowia na najbardziej potrzebujących *pomagają określić co należy robić Cele promocji zdrowia *zmiana różnych zachowań zdrowotnych *zmniejszenie absencji chorobowej *obniżenie kosztów opieki zdrowotnej *wzrost wiedzy społeczeństwa o czynnikach wpływających na zdrowie *lepsze standardy organizacyjne, lepsze warunki życia Wykład 3 17.10.06 Klimat na Ziemi jest zdeterminowany poprzez procesy i interakcje między procesami zachodzącymi w obrębie: Słońca, oceanu, atmosfery, powierzchni lądów , biosfery. UN s orbicular Panel on climate Change - przygotowuje o wpływie zmian klimatycznych na stn środowiska naturalnego i zdrowie człowieka - określa potencjalne zagrożenia i korzyści Wpływ zmian klimatycznych na zdrowie - różny w różnych obszarach geograficznych - zależny od pory roku- wyraźnie widać to w częstości występowania: różnych infekcji, chorób powstających na skutek spozywania żywności o nieodpowiedniej jakości (obecność w żywności bakterii, grzybów) W XX- tym wieku srednia temp. powierzchni Ziemi wzrosła o 0,6 celcjusz w tym 2/3 tego wzrostu nastąpiło po 1975. Temp Wilgotność sprzyjające warunki dla rozwoju: - grzybów - bakterii - wirusów w środowisku naturalnym( gleba , woda, powietrze), w instalacjach klimatycznych, itp. Wpływ zmian temp. i wilgotności na zdrowie *istotnie zależy poziomu rozwoju ekonomicznego - szczególnie widoczny w krajach biednych *eliminacja ich niekorzystnego wpływu wymaga np. - zmiany w sposobie przechowywania żywności ( lodówki) - odpowiednie zabezpieczenie źródeł wody pitnej - dbałość o higienę WHO oceniła (raport z 2002) że zmiany klimatyczne były odpowiedzialne za: - 2,4 % zachorowało na biegunkę - 6% zachorowało na malarię które występowały na świecie w 2000 r, Wpływ klimatu na zdrowie: *bezpośredni np. wpływ stresu termicznego, nagłych zjawisk atmosferycznych *pośredni np. poprzez wpływ na rozwój innych organizmów, głównie patogenów i ich wpływ na ryzyko rozwoju chorób *zależny od czynników środowiskowych i socjo- ekonomicznych *zależny od zdolności do przystosowywania się do nowych warunków (technologie, organizacje) Zmiany klimatyczne mogą powodować: - wzrost umieralności/ śmiertelności związana ze wzrostem temp, otoczenia - spadek umieralności z powodu bardzo niskiej temp. - wzrost częstotliwości epidemii chorób infekcyjnych rozwijających się po powodziach, sztormach; zależą od obszaru geoeraficznego Wpływ zmian klimatu na zdrowie populacji zależy od: *gęstości zaludnienia *poziomu rozwoju ekonomicznego *poziomu dochodu *dostępności żywności *stanu środowiska przyrodniczego *statusu zdrowotnego *jakości w dostępności opieki zdrowotnej Grupy szczególnie narażone: *dzieci *osoby w wirku podeszłym *ludzie o niskim statusie materialnym Konieczność - przewidywania efektów zjawisk -zapobiegania niekorzystnym efektom - przewidywanie klęsk żywiołowych -ostrzeganie - minimalizacja zagrożeń: - odpowiednie planowanie zabudowy i gęstości zaludnienia - odpowiednie kształtowanie środowiska np. wały ochronne, zbiorniki retencyjne, odpowiednie zalesienie, itp. Zmiany klimatyczne- potencjalne efekty wpływające na zdrowie c.d.
Ordercustompaper.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!
*zanieczyszczeni powietrz- poziomy alergenów *zmiany w rozwoju i przenoszeniu patogenów- częstość infekcji *wpływ na produkcję żywność: - płodność roślin - choroby roślin i zwierząt - warunki hodowli *bezpośredni wpływ : -wysokich i niskich temp. - nagłych zmian pogody - klęsk żywiołowych nie występujących tradycyjnie na danym obszarze geograficznym klimat------ dostępność wody i żywności-------stan odżywiania i niedożywienie---stan zdrowia ZDROWIE Ocenia się iż w latach 80, 90-tych średnie stężenie ozonu: - w rejonie Europy zmniejszyło się o 4% - w rejonie Australi, Nowej Zelandii, Argentyni, Afryce Płd. zmniejszyło się o 6-7% Promieniowanie UV *Skóra: -oparzenia słoneczne - uszkodzenia - zwiększone ryzyko chorób nowotworowych *oczy: - degeneracja komórek - zaburzenia widzenia - katarakta - choroby nowotworowe *układ immunologiczny: - obniżenie odporności komórkowej - wzrost podatności na infekcję - zaburzenia odporności organizmu na szczepienia profilaktyczne - aktywacja uśpionych wirusów i ich mutacji *wpływ na produkcje wit. D: -zmniejszone ryzyko rozwoju osteoporozy, a także chorób układu kostnienia, rozwoju gruźlicy i innych chorób *wpływ na okres snu, na samopoczucie, nastrój, zachowanie *uwidacznianie efektów sezonowych *wpływ na rośliny i zwierzęta - na molekularny przebieg procesu fotosyntezy - inne efekty mogące powodować zmiany w populacji roślin i zwierząt Działalność człowieka Zmiana otoczenia pod względem właściwości fizycznych, chemicznych, biologicznych i społecznych. Działanie różnych czynników środowiskowych oraz czynników zawiązanych z wykonywaną pracą na organizm człowieka określa się mianem czynników obciążenia. Czynniki obciążenia organizm Adaptacja: - optymalizacja funkcji organizmu podczas przebywania w dwnych warunkach środowiska *przywrócenie równowagi środowisku wewnętrznemu *wytworzenie struktury /funkcji komórek/ tkanki/ narządów o zwiększonej sprawności i tolerancji na działanie bodźca *wzmocnienie reakcji obronnych *wzmocnienie odnowy struktury org. *wzmocnienie przystosowań wspomaganych np. poprzez wzrost spożywania płynów ERGONOMIA *Stworzenie komfortu pracy i bezpiecznych warunków otoczenia w celu zachowania dobrego stanu zdrowia, zwiększenia aktywności pracy, wzrostu jakości wytwarzanego produktu *Dostosowanie narzędzi pracy oraz środowiska pracy do cech psychofizycznych człowieka Zdolność/ możliwość przystosowania organizmu człowieka do zmieniających się warunków środowiskowych - duże zróżnicowanie osobnicze -koniczność doboru ludzi ze względu na ich możliwości i zdolności przystosowawcze - zmienne w czasie dla danej osoby Mikroklimat - warunki klimatyczne występujące lub wytworzone w określonej organicznej przestrzeni - składowe: promieniowanie cieplne, temp., powietrze, wilgotność - wpływ na ogólne samopoczucie człowieka, jego sprawność fizyczną i umysłową, funkcję organizmu, zachowanie dobrego stanu zdrowia. If you want to channel a full essay, jog it on our website: Ordercustompaper.com

If you want to get a full essay, visit our page: write my paper

No comments:

Post a Comment